Waarom PuurGezond...?

In onze cultuur wordt ons geleerd dat ons lichaam van onszelf is en dat we er mee mogen doen wat wij willen. God zegt hier echter iets heel anders over: 'Je lichaam is niet van jou, Ik ben degene die jou heeft gemaakt en je hebt je lichaam te leen om in te wonen gedurende de tijd dat je hier op aarde bent geplaatst'. De hele aarde is door God geschapen met alles er op en eraan. Hij is de eigenaar. En het is onze opdracht op goed te zorgen voor ons lichaam. Immers, Jezus heeft een hele hoge prijs betaald voor ons lichaam toen Hij stierf aan het kruis. Maar het is ook de woning van de heilige Geest zoals staat in1 Kor. 6:19: 'Of weet u niet niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God…'
God vraagt van ons om goed voor ons lichaam te zorgen. Het is ons gegeven en wij zijn er ook verantwoordelijk voor. Maar als we ons lichaam slaap en rust ontzeggen, ons volstoppen met ongezond eten of ons lichaam onder drukken zetten dan misbruiken wij wat we van God hebben gekregen.

Maar als het om voeding gaat, hoe kunnen we dan zorgen voor ons lichaam,wat is dan gezond? Wel of geen koolhydraten? Wel of geen vet? En zijn dieetproducten nou wel of niet goed als je wilt afvallen? De hele voedselindustrie verdient er miljarden aan om jou in die onzekerheid te laten.
We leven in een tijd waarin onze hersenen gegijzeld worden door super-geraffineerde (bewerkt), extreem smaakvolle en verslavende voedingsmiddelen. Dit voedsel kan je ongeconcentreerd, traag en sloom maken, zodat de gedachte aan sporten mijlenver lijkt. Dan wordt het erg moeilijk om een volledig betrokken leven te leiden waarin God de eer krijgt.

Echt voedsel heeft de kracht om je je leven terug te geven en meer betrokken te zijn bij het doel van je leven. De reden om dit te doen is niet omdat je dan in je spijkerbroek past of er goed uitziet in een jurkje. Je doet dit om de schoonheid en het wonder van het leven te kunnen zien en om in staat te zijn doelgericht te leven, lief te hebben, te dienen, in verbinding te staan en de gaven en talenten te gebruiken die God je gegeven (Rick Warren, Gezond Leven p 75)

Het PuurGezond Stappenplan bij Food for Life is er in eerste instantie op gericht om weer gezond te gaan eten. Dat je lichaam alle benodigde stoffen binnen krijgt om optimaal te kunnen functioneren. Voor veel mensen is hun gewicht echter wel de eerste reden om iets te gaan doen aan hun gezondheid. Dat is begrijpelijk. Een valkuil is echter dat je zo gefocust bent op je gewichtsverlies, dat je uit het oog kan verliezen dat gezond zijn niet alleen betekent dat je een laag gewicht of slank figuur hebt. Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon en gewichtsverlies gaan echter vaak samen. Dat is mooi meegenomen! Bovendien begint gezondheid met een keus en heeft meer te maken met je hart dan met je gewicht.

Waarom een plan van 8 stappen in 8 weken? Misschien heb je wel eens een poging gedaan om af te vallen. Dan verander je meestal in één klap je hele eetpatroon en ga je misschien ook heel intensief sporten. Je ontzegt jezelf waarschijnlijk van alles. En het werkt. Voor even. Op een gegeven moment krijg je zo'n trek in wat volgens je dieet verboden is. Zo'n moment komt vervolgens steeds vaker voor, totdat je uiteindelijk weer in je oude gewoontes vervalt en soms zelfs weer meer kilo's aankomt.
Door de stap-voor-stap aanpak pas je je eetpatroon geleidelijk aan. Elke week leg je de focus op een ander aspect van je voeding en leefwijze. Van tussendoortjes tot ontbijt en van ontspannen en sporten tot het avondeten. Doordat je stapsgewijs je eetgewoontes verandert, zijn deze veranderingen blijvend. Gewoontes kunnen namelijk in ongeveer twee maanden tijd veranderen. Neem er dus de tijd voor. Het lijkt alsof je niet zo hard aan het werk bent, maar toch val je langzamerhand af. En bovendien ben jij goed voor je lichaam aan het zorgen. Het Puur Gezond 8 Stappenplan is weliswaar een hulpmiddel, maar ik sta hier wel helemaal achter omdat het goed aansluit bij mijn visie op Gezondheid. Aanvullend zal ook duidelijk worden hoe God denkt over